06 Juli 2010

Przepis na wafle z czekoladą własnej roboty:))



Kazdy z Was zapewne pamięta z dzieciństwa
takie wafle z nadzieniem czekoladowym własnej roboty...
Moje dzieci je uwielbiają:) dlatego robię je bardzo często!
Może i wy zrobicie swoim pociechom?
Zapraszam:)

***
Przepis na wafle z czekoladą własnej roboty

Potrzebujesz:
Paczka lub dwie wafli- do nabycia w zwykłym sklepie spożywczym
4 łyżki prawdziwego kakao
1 paczuszka cukru waniliowego
ok. 1/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mleka w proszku- zwykłe, byle było w proszku, np. "niebieskie",
mleko w proszku kupisz w osiedlowym spożywczym lub np. w hipermarketach.
2-3 krople aromatu migdałowego.
1/2 kostki dobrej margaryny, masła lub masła roślinnego.

Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuścić na małym ogniu w garnuszku.
2. Dodać cukier, cukier waniliowy.
3. Dodać cukier i wodę i pogotować chwilę aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
4. Dodać kakao oraz aromat migdałowy.
5. Całość chwilę pogotować na bardzo małym ogniu mieszając aby się nie przypaliło.
6. Zdjąć z ognia, odczekać ok. 5 min
7. Wsypać mleko w proszku i szybko i dokładnie wymieszać.
Początkowo zrobi się kluska, ale z każdym ruchem łyżki całość powinna nabrać pięknego, czekoladowego, połyskliwego koloru.
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
8. Gotową masą przekładamy wafle.

Uwaga! Masa szybko gęstnieje!

Masa bez mleka w proszku sprawi, że kakao namoczy wafle i będzie wypływało.
Mleko w proszku powoduje, że masa jest gęsta, nie spływa i szybko zastyga:)
Do swoich wafli nie dodaję dżemu- niektórzy dodają, aby uniknąć słodyczy:)
Osobiście uważam to za profanację wafelków:)
Przełożone masą wafle pokrój według własnego uznania na mniejsze kawałki,
ja swoje kroję w rombiki:)

Smacznego!