06 August 2009

Naleśniki z borówkami i serem






W poszukiwaniu wakacyjnych smaków postanowiłam zrobić bardzo letni obiad.
No bo co kojarzy się z latem i wakacjami?
Oczywiście- gofry z bitą śmietaną i jagodami, ciasto z truskawkami i śliwkami, kiełbaski z grilla, faszerowane papryczki igołomskie, knedle ze śliwkami, sorbet malinowy, świeże powidła ze śliwek, jabłecznik z papierówek, naleśniki z borówkami...
Te ostatnie chodziły za mną już jakiś czas, ale jak na złość- jagód nigdzie nie było...
Na szczęście dla moich apetycznych chęci, na osiedlowym ryneczku znalazłam jagody amerykańskie- zwane borówkami.
Prawie jak nasza leśna jagódka, tyle że wielkie jak winogrona. W smaku chyba zbytniej różnicy nie ma...
Polecam przepis na letni obiad:) Dzieci uhahane, a moje kubki smakowe na jakiś czas zaspokojone...

Naleśniki z borówkami i serem waniliowym

Ciasto naleśnikowe:

pół butelki wody gazowanej( poważnie!!!)
pół litra mleka 3,2%
2 jajka
cukier waniliowy
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki cukru krystalicznego
płaska łyżeczka soli
mąka- dajemy tyle aby ciasto miało lekką lejąca konsystencję
olej słonecznikowy do smażenia

Ważne: wszystkie składniki oprócz mąki muszą być zachowane w tych proporcjach, mąki dosypujemy po trochę aby mieć kontrolę nad konsystencją ciasta.

Nadzienie:

2 duże kubki serka waniliowego Danio lub innego, ważne aby był gęsty i było go dużo:)))
1 opakowanie borówek lub jagód
trochę cukru krystalicznego

Część jagód wymieszaj z serkiem, drugą częśc z cukrem.

1.Smażymy cienkie placki.
2.Kiedy naleśniki lekko przestygną mieszamy część borówek z serkiem i nakładamy je na placki.
3.Placuszki składamy w kopertę lub w ćwiarteczki. Po wierzchu można posypać świeżymi borówkami wymieszanymi z cukrem.
4.Można też udekorować je bitą śmietaną:)

Naleśniki będą smakować na zimno i na ciepło!

Polecam i smacznego:)))

A teraz lecę na ogród, bo mam tam masakrę śliwkową:)
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających:)
;)