10 Mai 2010

Kruche ciasto z rabarbarem



Uwielbiam piec ciasta:)
Tym razem skusiłam się na ogrodowy rabarbar w połączeniu z kruchym ciastem.
Niniejszym sezon na rabarbar uważam za otwarty:)
Lubię go choć jest tak niezdrowy... Moje biedne nerki...;)


Kruche ciasto z rabarbarem


Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub cukier waniliowy.
Beza na owoce:
6 białek
¼ szklanki cukru
1 opakowanie kisielu wiśniowego
Owoce:
ok. 70 dag rabarbaru, mogą to być śliwki, jabłka, czarna porzeczka, jagody i inne "mokre owoce"

Sposób wykonania:
1. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i aromat waniliowy.
2. Wyrobić ciasto kruche i włożyć do zamrażarki na 20 minut.
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy kładziemy na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Drugą część ciasta odłożyć na posypkę.
4. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i ułożyć na surowym cieście.
5. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
6. Następnie dodać kisiel (w proszku) i delikatnie wymieszać. Powstałą masę wylać na owoce.
7. Na część bezową położyć pokruszoną połowę ciasta kruchego.
8. Piec około 40 minut w temperaturze 160-170 °C.
9. gdy ciasto ostygnie - posypać cukrem pudrem.

Smacznego.